Jak změnit odesílací SMTP server

Jak změnit odesílací SMTP server

09.06.2012

Ztrácí se vám pošta? Ztěžují si vaši adresáti, že jim zprávy od vás nepřicházejí? Možná je na vině váš odesílací SMTP server.

Pokud vás trápí nespolehlivost vašeho odesílacího poštovního serveru či je dokonce váš SMTP server na černé listině, je řešení snadné. Nemusíte být vázáni na odesílací bránu svého poskytovatele připojení, SMTP server lze změnit, není to nic složitého.

Nejsnažší je svěřit úkol svému správci sítě/domény/webových stránek, ale změnit SMTP server dokáže i poučený laik.

Mohu použít jakýkoliv SMTP server?

Nikoliv. SMTP server z důvodu zejména potírání spamů umožňuje odesílání pošty jen svým autorizovaným uživatelům (SMTP relay), tj. těm, kteří mají u něj účet.

Kde seženu SMTP server?

Můžete využít SMTP server vašich e-mailových schránek (příchozí pošta POP3/IMAP), službu freemailů, komerční E-mail hosting či Google Apps zdarma.

A) SMTP server poskytovatele příchozí pošty

Obraťte se na správce vaší příchozí pošty, aby vám sdělil adresu SMTP server a povolil odesílání.

B) SMTP server freemailů

Máte-li schránku na Seznamu, Centru či Gmailu a používáte jejich e-mailové adresy @seznam.cz, @centrum.cz či @gmail.com, můžete využít jejich odesílací server. Nastavení nejčastějších služeb je zde:

Pozor! Tato služba není vhodná pro ty, kdo používají vlastní doménu @example.cz. Všechny zmíněné služby vám sice umožní e-mail po autorizaci odeslat, ale jako odesílatele vyplní váš freemailový účet.

C) Komerční E-mail hosting

Je řada poskytovatelů, kteří vám za úplatu zajistí provoz příchozích e-mailových schránek a k tomu poskytnou SMTP server odchozí pošty. Namátkou Czechia 100 schránek/84 Kč měs., active24 200 schránek/49 Kč měs. ad.

D) Google Apps zdarma

Dobrým řešením e-mailových služeb s kvalitním SMTP serverem s antivirovou a antispamovou ochranou poskytuje také Google pod značkou Google Apps. Navíc zdarma - jediným omezením (krom např. absence přímé technické kontroly) je maximální počet e-mailových schránek 10. Komerční Google Apps pro firmy žádné omezení nemají, ale jsou velmi drahé - 4 EUR za 1 schránku měsíčně. Webové rozhraní pro správu pošty Gmail asi netřeba představovat.

K samoinstalaci Google Apps pro vaši organizaci budete potřebovat pouze přístup k DNS záznamům vaší domény - nemáte-li jej, požádejte svého správce domény. → podrobný návod na instalaci Google Apps zdarma.

Svist 21 svým klientům e-mailové schránky a SMTP server poskytuje samozřejmě také, a to z velké části právě instalací Google Apps zdarma.


Web na klíč
Ohlasy
„Milan a jeho firma jsou kreativním a spolehlivým partnerem v oblasti webdesignu a optimalizace SEO.” říká Mgr. Jan Klimeš, manažer výzkumných projektů a člen představenstva STEM/MARK, a.s.
Jak začít

Nejste spokojeni se svými současnými www stránkami? Navštěvuje váš web málo zákazníků? Zjistíme proč a doporučíme vám, jak to změnit. Nechte si od nás zhotovit audit použitelnosti, přístupnosti a optimalizace SEO - vyberete-li si nás pro odstranění slabých míst, audity budou zdarma.

Rychlý kontakt
Změnit jazyk