STMP servery O2 na černých listinách

STMP servery O2 na černých listinách

22.03.2012

Pokud máte problémy s odesíláním pošty, zkontrolujte si, zda Váš odesílací SMTP server není na blacklistu.

Svědomitý správce serveru se pozná podle toho, že pečuje o své servery nejen z hlediska technického, ale také dbá na dodržování pravidel a tvrdě potírá spam. Pokud je ke svým zákazníkům benevolentní a nechá je rozesílat nevyžádanou poštu, může reálně poškodit své poctivé klienty, kteří nespamují.

O2 servery mají červenou kartu

Společnost O2 si se zaspamováním svých SMTP serverů těžkou hlavu nedělá. V době psaní tohoto článku bylo minimálně 5 SMTP serverů O2 na černých listinách. Zda jsou na blacklistu ještě dnes, si můžete ověřit proklikem těchto odkazů (vedou na službu MXToolbox):

Následky zveřejnění serveru na černé listině

Pokud je váš odesílací server na černé listině, přijímací server může zprávu odmítnout nebo zcela zahodit, jelikož blacklisty bývají jednou z indicií pro rozhodování antispamových filtrů. Snadno se tak stane, že adresát vaši zprávu neobdrží a vy žijete v mylném domění, že zprávu dostal.

Jak zjistím, kdo je mým odesílacím serverem?

Který SMTP server vaši poštu odesílá, si přečtete v hlavičkách (zdroji) své odeslané zprávy.

  1. Zašlete jakoukoliv zprávu sami sobě. Pokud nedorazí, musíte si pomoci jinou schránkou (např. na freemailu) - zašlete zprávu tam.
  2. Zobrazte hlavičky zprávy (někdy se označuje jako zdroj). Hlavička zprávy vypadá např. takto:
    Received: from smtp-out4.iol.cz (smtp-out4.iol.cz [194.228.2.92])
        by smtp.svist21.cz (Postfix) with ESMTP id 228764DE61
        for <info@svist21.cz>; Tue, 21 Feb 2012 16:00:04 +0100 (CET)
    Received: from antivir6.iol.cz (unknown [192.168.30.215])
        by smtp-out4.iol.cz (Postfix) with ESMTP id 824DA580122
        for <info@svist21.cz>; Tue, 21 Feb 2012 14:59:33 +0000 (UTC)
    Received: from localhost (antivir6.iol.cz [127.0.0.1])
        by antivir6.iol.cz (Postfix) with ESMTP id 6C8DF550036
        for <info@svist21.cz>; Tue, 21 Feb 2012 15:59:33 +0100 (CET)
  3. V řádcích uvozených "Received:" je popsána celá cesta vaší zprávy, jak si ji jednotlivé počítače předávají. Nikde po cestě by neměl být stroj, který je na černé listině. Pro vás je důležitý zejména počítač, který je styčným serverem mezi vaší a adresátovou sítí. V uvedeném příkladě se server jmenuje smtp-out4.iol.cz [194.228.2.92].

Je můj server na blacklistu?

Služeb, které vám sdělí, zda používáte zaspamovaný SMTP server, je celá řada. Naším oblíbeným je MXToolbox.

  1. Otevřete stránku MXToolbox Blacklist check.
  2. Zadejte IP adresu svého SMTP serveru. Pokud znáte jen adresu jmennou (např. smtp-out4.iol.cz), klikněte nejprve na záložku DNS Lookup, adresu vložte a služba vám vrátí IP adresu (194.228.2.92). Tu zkopírujte a vložte do okénka na stránce Blacklist check.
  3. Služba zkontroluje několik desítek černých listin a sdělí vám, na které z nich se příp. váš odesílací server nachází.

Co když je můj odesílací server na černé listině?

Jsem správcem SMTP serveru, který je na černé listině

Každý blacklist má svá pravidla, jakým způsobem záznamy z databáze odmazávají. Většinou stačí provozovatele blacklistu kontaktovat s dopisem, že došlo k nápravě (zamezení rozesílání spamu) a vyčkat nějakou dobu, než záznam vyexpiruje. Dobu expirace záznamu na černé listině lze urychlit za peníze. Konkrétní opatření se dočtete, pokud svůj záznam na konkrétním blacklistu navštívíte (např. proklikem z MXToolbox).

Jsem běžný uživatel pošty

Je-li váš odesílací server na černé listině, kontaktujte svého poskytovatele odesílacího serveru (nejčastěji jím je poskytovatel vašeho připojení k internetu). Máte-li tu smůlu, že jste připojeni přes O2, kontaktovat technickou podporu společnosti O2 valný smysl nemá. Zneužitím služeb O2 ke spamování se správci příliš nezabývají. Aktualizováno: Důkazem je, že 1.8.2012 byly výše uvedené servery stále na černých listinách.

Dle našich zkušeností většina seriózních poskytovatelů na upozornění zareaguje a provede opatření, které jejich server z černé listiny odstraní. Pokud se tak nestane, jediným řešením je použít jiný spamu-prostý SMTP server, který na černé listině není - zákazníci O2 ani jinou volbu nemají.

V tomto příspěvku se dočtete, jak změnit poskytovatele SMTP serveru.

 

 


Web na klíč
Ohlasy
„Profesionální přístup a milé vystupování, dobré rady s pochopením pro problematiku. To vše vede k rapidně se zvedající návštěvnosti našich stránek a k jejich úspěšnosti.” říká Martina Garová, jednatelka a majitelka GOLDING TRAVEL s.r.o.
Jak začít

Nejste spokojeni se svými současnými www stránkami? Navštěvuje váš web málo zákazníků? Zjistíme proč a doporučíme vám, jak to změnit. Nechte si od nás zhotovit audit použitelnosti, přístupnosti a optimalizace SEO - vyberete-li si nás pro odstranění slabých míst, audity budou zdarma.

Rychlý kontakt
Změnit jazyk